ඔලිඳ
 














































ඔලිඳ  : Abrus Precatorius
පර්යාය නාමය : Phaseolus
කුලය : Leguminosae
සිංහල නාමය : ඔලිඳ-හුනිඳ : Olinda-Huninda
සංස්‌කෘත නාමය  : ගුංජා  : Gunja
දෙමළ නාමය : ගුණ්‌ඩුමණී : Gundumani
ඉංග්‍රීසි නාමය :  ඉන්ඩියන් ලිකොරිස්‌ ජෙක්‌විරීට්‌ : Indian Liquorice jequirity
හින්දි නාමය : ගුම්චි : Gumchi
බෙංගාලි නාමය : කුංචි : Kun(g)chi
තෙලඟු නාමය : ගුරිගින්ජා : Guruginja






වැවෙන ස්‌ථාන :-
ලංකාවේ සෑම දිස්‌ත්‍රික්‌කයකම වැවෙන (එතී වැඩෙන) පැළෑටියකි. වියළි කලාපයේ සුලබව වැවේ.


ස්‌වභාවික ලක්‌ෂණ :-


වෙනත් වෘක්‌ෂයක හෝ යමක වෙලී ඉහළට නැගෙන වැලක්‌ වැනි ශාකයකි. පත්‍ර රැසකි. මදක්‌ ඈත් වී බලන විට එම පත්‍රයෝ කඳටම ඇලී ඇති බවක්‌ දර්ශනය වුවත් ඉතාමත් කෙටි නටුවකින් යුක්‌තය. දෙපසට විහිදී ඇති පත්‍රිකා 8-15 දක්‌වා පවතී. පත්‍රයක දිග සෙ.මී. 2 පමණ වේ. සිනිදුය. දෙපසම මොට ස්‌වරූපයක්‌ ගනී. මල් රැසකි. ප්‍රමාණයෙන් කුඩාය. ඒවායේ නටු ඉතා කෙටිය. මල් සුදුමැලි ශ්වේතරක්‌ත වර්ණයෙන් යුක්‌තය. බීජ රඳා ඇත්තේ කරල් තුළය. එම බීජයන්හී දෙපස නෙරා ඇතිවාක්‌ වැනිය. කරලක්‌ තුළ බීජ 5 කට වඩා නොපවතී. ඒවා දීප්තිමත්ය. සිනිදුය. කිකිළි බිජුවල ස්‌වරූපය ගනී. කළු පැහැති ලැළළල් කරලේ යටි පැත්තේ බිත්ති වලට යාවන ස්‌ථානවල දක්‌නට හැකිය.

ආයුර්වේද ග්‍රන්ථවල සඳන්ව ඇත්තේ ඔලිඳ වර්ග දෙකක්‌ පිළිබඳවය. ඟුංජා හෙවත් උච්චවට්‌ටා නමින් වූ වර්ගයේ බීජ රතුය. ඒ රතු ඔලිඳ නමින් සිංහලයෙන් ව්‍යවහාර වේ. ශ්වේත ගුංජා හෙවත් ශ්වේතතොච්චට්‌ටා සුදු පැහැති නිසා එම වර්ගය "එල ඔලිඳ" නමින් සිංහ ලබසින් ව්‍යවහාර කෙරේ. දෙවර්ගයේම ඖෂධිමය ගුණයඑ ක හා සමානය. කළු පැහැති ඔලිඳ වර්ගයක්‌ද ලංකාවේ නොයෙකුත් පළාත්වල දක්‌නට ලැබෙන බවක්‌ සමහර කෘතින්හි සඳන්ව ඇත.


මෑත කාලයක්‌ වන තෙක්‌ අප රටේ නා නා විධ ඖෂධ හා රත්තරන්වල බර මැන ගැනීම (කිරා ගැනීම) සඳහා ඔලිඳ බීජ යොදාගෙන ඇත. එම බරට 'රක්‌තිකා' යනුවෙන් නමක්‌ද යොදා තිබිණි. රක්‌තිකා එකක්‌ නවීන ග්‍රෙන්ස්‌ එකකට සමානවේ.


ඖෂධ සඳහා යෙදිය හැකි අංග :-  බීජ, මුල්, කොළ.


ගුණ :- කාමෝද්දීපක හෝ වාජීකරණ ගුණයෙන් බහුලය. අනු බීජ විෂ සහිතය. විරේචනීය හා වමන කාරකය. කොළ උත්තේජක ගුණයෙන් අනූනය.


සුව කළ හැකි රෝග :-
නාඩිගත රෝග, කටහඩේ රළු ගතිය දුරු කරවයි. හමේ රෝග, ආමවාත, උණ, කෙස්‌ සහ ඇස්‌වලට ද හිතකරය.


සුදුකබර රෝගයට :-
මාසයක්‌ පමණ දිනපතා ඔලිඳ කොළ ඉස්‌ම ආබාධිත ස්‌ථානයන්හි තවරා හොදින් ඇතිල්ලීමෙන් ගුණයක්‌ ලබා ගත හැකිය.

(c) Shilpa Sayura Foundation 2006-2017