සංකීර්ණ ආහාර අහාර අපද්රව්ය බවට පත් කිරීම ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියක් ලෙස හැඳින්වේ.
ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියේ ඇති ප්රධාන කොටස්
දිව - ආහාර කෙළ සමඟ මිශ්ර කිරීම සහ ගිලීමට දිව උදවු කරයි. ආහාර වල රසය හඳුනාගන්නේ ද දිව ආධාරයෙනි. මුඛයේ ඇති ඛෙට ග්රන්ථි මඟින් නිපදවන කෙළ ආහාර ජීර්ණය සිදුකිරීම සහ ගිලීම පහසු කරයි.
අන්නස්රෝතය – ගිලින ලද ආහාර අන්නස්රෝතය ඔස්සේ ගමන් කරයි.
ආමාශය – මෙය ජීර්න යුෂ ශ්රාවය කරයි. කුරු කැටි ගසයි. ඊට අමතරව ආහාර අඹරීම, කැළතීම, දිය වීම සිදු කරයි. මෙසේ තව දුරටත් ආහාර ජීර්ණය සිදුවේ.
ග්රහණිය - අක්මාව මඟින් ස්රාවය කරන පිත් යුෂ පිත්තාශයට එකතු වී ග්රහණිය වෙත ගලා යයි. අග්න්යාශය මඟින් ස්රාවය වනඅග්න්යාශයක යුෂ ද ග්රහණියට ශ්රාවය කරයි. එ~වා මඟින් ආහාර ජීර්ණය තව දුරටත් සිදුවේ. මෙහි දී පිත්වර්ණක නිසා එම ආහාර කහ පැහැයට පත්වේ.
කුඩා අන්ත්රය - මෙයින් තවත් ජීර්ණ යුෂ ස්රාවය වේ. එමඟින් ජීර්ණය අවසාන කෙරෙයි. ජීර්ණය වූ ආහාර ශරීරයට උරාගැනීම සිදුවේ.
මහා අනිත්රය – ඉතිරි වී ඇති ජලය සිරුරට උරා ගනී. උරා ගැනීමට නොහැකි වූ ඉතිරි ආහාර කොටස් ගුද මාර්යට යවයි.
ගුද මාර්ගය – ආහාර මාර්ගයේ මේ දක්වා උරානොගෙන ඉතිරි වු ආහාර කොටස් මළ වශයෙන් හැඳින්වේ. එය තාචකාලිකව ගුද මාර්ගයේ ගබඩාකර තැබෙයි. දැනමකින් පසුව මළ වශයෙන් සිරුරෙන් බැහැර කරයි.